Fair Bidragssats – folkeoprøret, som rystede finansbranchen

 

Der er en tid for alt. Tiden er – ligesom medlemstallet i foreningen – rindet ud for Fair Bidragssats.

Men mens vi pænt lukker og slukker, er det også en anledning til at mindes de mange kampe, sejre og oplevelser, vi tusinder af medlemmer har delt på vejen fra første opslag på Facebook til i dag.
Foreningens seks år lange liv har – foruden de mange interne diskussioner, som mange af os husker og har været kendt for – bragt os omkring mange milepæle, som vil stå tilbage i historien i mange mange år endnu.

Først og fremmest skete der noget helt uventet, da facebookgruppen Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit så dagens lys.

Den opstod søndag den 21. februar 2016 og havde den dag 3 medlemmer.

Dagen efter havde gruppen cirka 2.000 medlemmer, tirsdag rundede den 4.000 og efter blot fire uger var flere end 40.000 danskere medlem af gruppen.

Man valgte at skabe en ‘ægte’ forening, der blev stiftet af 84 fremmødte på Domus i Vejle den 10. marts. Her meldte deltagerne sig til 18 arbejdsgrupper, med ansvar for alt fra at skabe ny realkredit, kontakt til banker, politisk lobbygruppe, at bage kage, PR og meget meget mere.

Erhvervsministeren nedsatte en arbejdsgruppe for at undersøge realkreditten i Danmark, han holdt møde med foreningen, de politiske partier meldte ud og mødtes med Fair Bidragssats, Nykredit mødte foreningen og ved valgene til Nykredits repræsentantskab mødte pludselig en talstærk presse frem, mens medlemmer af Fair Bidragssats demonstrerede foran valglokalerne.

Ved helt ekstraordinære indsatser lykkedes det at vinde valg til repræsentantskaberne i Kolding, på Fyn og stille lister på Sjælland, Vestjylland og i Nordjylland.

Nykredits ejerforening valgte at skifte navn til Forenet Kredit som det hedder i dag.
Samtidig arbejdede Nykredit på en længe forberedt børsnotering, en børsnotering, der skulle ske i 2017 og som ville betyde endnu større indtjeningspres på koncernen og dermed kunderne.

I november 2017 skete det utænkelige. Efter massive protester og stærk opbakning fra blandt andre dansk landbrug, trak Forenet Kredit børsnoteringen tilbage.

Sideløbende blev frustrerede boligejere vejledt i effektivt at klage over bidragssatserne. De fleste ønskede at klage til Forbrugerombudsmanden, men måtte sande, at bureaukratiet hindrede at klage direkte. Med hjælp fra Fair Bidragssats lykkedes det i tusindvis af kunder at klage – først til banken, dernæst kreditforeningen, så realkreditankenævnet og først derefter til Forbrugerombudsmanden, som efterfølgende anlagde sag mod Totalkredit i Københavns byret – og vandt. Bøde 1 mio. kroner, der blev anket og hævet til 3 mio. kroner.

Samtlige danske medier skrev om bevægelsen – dansk presse bragte flere end tusind artikler, indslag og debatter med og om Fair Bidragssats og boligejernes sag.

Selv et par internationale medier nåede protesterne i Danmark ud til.

Fair Bidragssats arrangerede høring i Folketinget om bidragssatserne, deltog på Folkemøde og hjalp medlemmer med uafhængig realkreditrådgivning, skabte et uafhængigt nævn, samlede 720.000 kroner ind til forberedelse af et nyt dansk uafhængigt realkreditinstitut, holdt foredrag om realkredit på Folkeuniversitetet, fagforeninger og andre organisationer tog initiativ til ny crowdfunded realkredit, sendte høringssvar til Folketinget, stod til foretræder for erhvervsudvalget, samarbejdede med andre ligesindede foreninger, lavede events, delte flyers ud, delte nyheder på sociale medier, nyhedsmail, hjemmeside og holdt danske boligejere uafhængigt oplyst om dansk realkredit.

Fair Bidragssats samlede medlemmernes lån i en pulje med over 7,4 milliarder krone, som vi forsøgte at genforhandle med blandt andre Jyske Bank.

Noget lykkedes – noget lykkedes ikke.
Vi gjorde i hvert fald noget.

Ind imellem alt dette lærte vi hinanden at kende. Det har skabt et fællesskab, der har skabt resultater, som vi – hver især  – aldrig ville kunne nå.

Tak for seks vilde og uforglemmelige år. Tak for fællesskab og forening. Med kæmpe engagement, masser af humør, skarpsindighed, møder, lune, sort humor og venskaber for livet. Vi ses forhåbentlig derude i mange andre sammenhænge – og får vi brug for det igen, så samler vi et nyt oprør for en Fair Bidragssats.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *