Fair bidragssats på Christiansborg

Torsdag den 26. maj tog vi i bestyrelsen til København og Christiansborg for at appellere til politikerne endnu en gang. Vi præsenterede vores justerede beslutningsforslag og kom med fem skarpe tilføjelser til problematikken. Forslaget kan du læse her og de fem tilføjelser var følgende:
1) Bidragssatser bør følge lånets løbetid. Det gælder især på F-lån, hvor det vil give meget større mening for kunder, at bidragssatsen ikke kan ændres. Til gengæld betyder det ikke det store ved ændringer, idet lånet opsiges hvert 3. år, og man – gebyrfrit – kan forholde sig til en eventuel ændring.
2) Et realkreditlån bør følge kunden. Også selv om kunden skifter kreditforening.
3) Gebyrer skal svare til de faktiske omkostninger ved administrationen af et lån.
4) Polstrede penge skal øremærkes / låses. Der må ikke føres penge ud af kreditforeningen til fx. aktionærer.
5) Reglerne for ændringer i bidragssats skal skærpes.

Vi mødtes med Mette Reissmann – erhvervsordfører for Socialdemokraterne og Hans Kristian Skibby, som er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti. Desuden mødtes vi til møde med Enhedslisten, som sammen med Alternativet og SF fremlagde to beslutningsforslag vedrørende realkredit og bidragssatser fredag den 13. maj. Desværre blev forslagene ikke vedtaget, da de kom til 2. behandling i denne uge.

Skideballe fra socialdemokraterne

Det lynkorte resumé er, at Mette Reissmann – formodentlig på Socialdemokraternes vegne – gav os en skideballe. Både for at være ‘i lommen’ på Enhedslisten og dernæst over, at SF er gået uden om parterne i ‘pagten om Finansiel Stabilitet’, som alle andre partier end Enhedslisten er en del af. Dog ikke Alternativet, som Chresten Ibsen påpegede, idet Alternativet ikke var dannet på tidspunktet for Finansiel Stabilitet.
Det kan undre, Fair-bidragssats-Mette-Reissmann_Socialdemokraterne_web_26052016at Mette Reissmann i den grad ikke vil kendes ved eller imødekomme foreningens ønsker, når hun selv har en baggrund i Forbrugerrådet og er kendt, blandt andet fra TV3 programmet Luksusfælden, som forbrugernes vagthund. Her bed hun fra sig og det var i den grad ikke på forbrugernes vegne. Vi håber dog, at vi kan mildne hende lidt. Måske handler hendes frustration netop om, at hun føler, at denne sag burde have startet på hendes bord. Partiet udtrykker også at det ligger dem på sinde med gennemskuelighed for kreditkunder.
Mette Reissmann og socialdemokraterne er ellers kendt for at holde øje med finanssektoren, ikke mindst Henrik Sass Larsen. Samme torsdag som vi besøgte Christiansborg og i øvrigt fulgtes med Realkreditforeningens formand, Karsten Beltoft derhen, fejrede Henrik Sass Larsen sin 50-års fødselsdag på borgen. Karsten Beltoft var netop på vej til fødselsdagen sammen med direktøren for
Rasmussen, som dagen forinden havde hævet deres bidragssatser og debatteret i TVAvisen med Louise Andersen fra Fair bidragssats’ bestyrelse. Måske har Sass Larsen bare de forkerte venner, blev vores konklusion.

‘Pagten’ fra Finansiel stabilitet

Også Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti henviser til den ‘pagt’. Han svarede nej, da vi spurgte, om erhvervsministeren selv havde husket at spørge parterne, før han nedsatte sit hurtigtarbejdende udvalg. Dermed kunne man mene, at selv ministeren har tilladt sig at handle uden om ‘pagten’. Ikke desto mindre er Dansk Folkeparti meget lydhøre overfor vores indvendinger og vil meget gerne hjælpe os. Dansk Folkeparti har om nogen gjort opmærksom på problemerne vedrørende bidragssatser og vil gerne arbejde for at undgå overimplementering af EUs krav i den danske finanssektor – herunder kreditforeningerne. Dansk Folkeparti vil også sikre den fri konkurrence og bevægelighed for kunder

Vi havde et lynkort møde med Finansråd og Realkreditforeningen. Det var ikke officielt, men Realkreditforeningens direktør bød os velkommen som medlem, hvis vi stifter en ny kreditforening. Han vidste nok ikke, på det tidspunkt, at vi ville gøre alvor af det.

Upartiske og taknemmelige

I forhold til Enhedslisten, så mødtes vi med Frank Aaen, som også er medlem i Consum, og partiets økonomiske rådgiver. Enhedslisten vil gerne støtte vores arbejde med alt, hvad de kan. Det kan være fra at hjælpe budskaber ud eller hvad vi måtte få brug for.
Det er vi meget taknemmelige for, ligesom vi også har sendt en venlig hilsen på twitter til Lisbeth Bech Poulsen fra SF, som tog vores sag op uden om den så omtalte ‘pagt om finansiel stabilitet’ og Alternativets Josephine Fock, som har været med til at fremlægge beslutningsforslaget.

Alle vi har mødtes med har været helt bevidste om, at vi er upartiske. Vi bliver taget godt imod alle steder med åbenhed og lydhørhed. Det er et godt fundament at arbejde videre med.

1 tanke om “Fair bidragssats på Christiansborg

 1. Ole madsen

  Det er en vanskelig vej bestyrelsen betræder. Politiske partier er som hovedregel altid velvillig overfor udefrakommende forslag og ideer.
  Det er så her problemerne starter, for så skal kigge i sin egen ” sagsmappe ” og kun hvis der er nogensomhelst sammenfald med partiets egen linje, sker der måske noget, men så kan blive fornærmet som Mette Reismann, populistisk som Dansk Folkeparti som altid støtter hvis det har nogensomhelst folkelig opmærksomhed.
  Med hensyn til Henrik Sass Larsen, der som bekendt altid har haft problemer med de venner han vælger, men der kommer selvfølgelig også en tid udenfor Tinget og den skal jo også plejes.
  Led ikke efter venner på Borgen, men find nogen der måske vil arbejde positivt på sagen.
  Ole Madsen

Der er lukket for kommentarer.