Pressemeddelse vedr. RD’s bidragsstigninger

Realkredit Danmark fortsætter gebyrskruen

Bankernes massive indtjening kommer fra låneomlægninger, og nu tvinger Realkredit Danmark omlægninger ned over hovederne på deres kunder. Kunderne mister i tusindvis af kroner.

Realkredit Danmarks begrundelse er ny, for det er ikke kapitalkrav eller polstring, men blot at man ønsker at ændre kundernes adfærd. Om det er tilladt begrundelse i forhold til lovgivningen, det må tiden vise, men hos Fair Bidragssats har man ikke meget til overs for Realkredit Danmarks begrundelse.

“Hvis det alene er for at flytte kunder, så skulle bidragssatsen falde på de øvrige lån som kunderne ønskes overført til, det ville give dobbelt effekt. Uden tilsvarende rabat runger argumenterne jo hult”, lyder det fra Louise Andersen, der er medlem af bestyrelsen i Fair bidragssats og selv bliver ramt af forhøjelsen, idet hun er kunde i Realkredit Danmark.

Det koster mange penge

Regningen lyder på 2500 kroner per lånte million hos Realkredit Danmark årligt, men hvis en kunde vil omlægge koster det mange penge her-og-nu.

Tinglysning på ca. 1600 kroner og kurstab skal låntager fortsat selv betale. Kurstabet kan let være 3-6%, svarende til et direkte tab på 30 – 60.000 kroner per lånte million. De penge får man ikke igen. Hos Realkredit Danmark kan man fx få et lån: 30-årigt afdragsfrit fastforrentet 2%, på kurs 94. Derved mister man kr. 60.000 kroner ved lånoptagelsen for hver million man låner.

“Ulven kommer” – Nu sker det vi frygtede

Foreningen Fair Bidragssats har siden Nykredit/Totalkredits stigning forventet, at de øvrige realkreditinstitutter ville følge med op. Hvornår kommer Nordea? BRF har lovet, at der ikke er stigninger i 2016, så mon ikke de kommer hurtigt i det nye år?

Fakta

  • Realkredit Danmark, der er ejet af Danske Bank, sætter priserne op på nye og eksisterende lån
  • F1- og F2-lån stiger 0,25 procentpoint
  • F3- og F4-lån stiger med 0,20 procentpoint
  • Ca. 160.000 kunder forventes at blive ramt af stigningen den 1. oktober 2016
  • I 2015 var årets resultat i Realkredit Danmark: 3,9 mia. kroner
  • Realkredit Danmark trak 3,5 mia. kroner ud som overskud til Danske Bank

Kilder

http://www.rd.dk/da-dk/privat/Omlaegning-af-laan/Pages/fakta-om-nye-priser.aspx
http://www.rd.dk/da-dk/privat/Omlaegning-af-laan/Pages/Spoergsmaal-og-svar.aspx
http://www.rd.dk/da-dk/privat/Omlaegning-af-laan/Kurser-og-renter/Pages/Dagens-kurser.aspx
http://www.dr.dk/nyheder/penge/forbrugerraadet-boligejere-betaler-danske-bank-aktionaerers-fest

(der tages forbehold for beregningerne)